Csepel-Autócenter

Márkafüggetlen autószervíz és műszaki vizsgaállomás.

Csepel-Autocenter Márkafüggetlen vizsgaállomás és autószervíz
3

Tájékoztató a gépjárművek időszakos műszaki felülvizsgálatáról

Gépjárművek időszakos műszaki vizsgálata

Rendeletek a gépjárművek időszakos műszaki vizsgálatáról


Az időszakos műszaki vizsgálattal kapcsolatos fő jogszabályok, melyek aktuális, hatályos szövege olvasható az Interneten, a www.magyarorszag.hu honlapon a jogszabálykereső segítségével:
  • a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 
  • a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 
  • a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet 
  • a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 
  • a közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével, továbbá a gépjárműfenntartó tevékenységgel kapcsolatos egyes közlekedési hatósági eljárások díjáról szóló 91/2004. (VI. 29.) GKM rendelet
Időszakos műszaki vizsgálaton a segédmotoros kerékpár kivételével minden forgalomba helyezett járműnek rendszeresen, meghatározott időközönként át kell esnie, amennyiben azzal a közúti közlekedésben részt kívánnak venni.
Időszakos vizsgálat céljából be kell mutatni az NKH területileg illetékes regionális igazgatóságánál azt a járművet is, amelynek korábban a forgalmi engedélyét és jelzését visszavonták. A vizsgálatot az új engedély és jelzés kiadása előtt, vagy a korábbi engedély és jelzés - ha azokat a jármű nem megfelelő műszaki állapota vagy egyéb ok miatt vonták vissza és az engedély érvényességi ideje lejárt - visszaadása előtt kell elvégezni.

Az időszakos vizsgálat a forgalomba helyezett jármű műszaki, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi megfelelőségének egy eljárás keretében történő ellenőrzése. Ebből következően, illetve amiatt hogy a korábban „zöldkártyának” nevezett környezetvédelmi igazolólap 2009. december 31-én megszűnt,  2010. január 1-től az időszakos műszaki vizsgálat érvényességi ideje (amelyet a forgalmi engedélyben is rögzítenek) határozza meg az adott jármű környezetvédelmi megfelelőségének határidejét is.

Az időszakos műszaki vizsgálat elvégeztetésére – néhány kivételtől eltekintve – lehetőség van az NKH saját üzemeltetésében lévő vizsgálóállomásain, illetve szerződött partnereknél, az úgynevezett kijelölt vizsgálóállomásokon is.
   Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidején belül kérik, de a vizsgálatot az érvényességi határidő lejárta utáni időpontra tűzik ki, akkor a vizsganapról szóló értesítés a forgalmi engedély érvényességét a közölt vizsgaidőpontig, de legfeljebb 30 napra meghosszabbítja.

Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidejének lejárta után kérik, akkor az időpontról szóló értesítés csak a vizsga napján a  vizsgahelyre történő közlekedésre jogosít fel.

Amennyiben a jármű sikeres vizsgát tett és így alkalmas minősítést kapott, a forgalmi engedélye érvényesítésre kerül. Ezzel egy időben a hátsó rendszámtáblára is felragasztják a kör alakú érvényesítő címkét valamint a jármű környezetvédelmi besorolásának vizuális megjelenítésére szolgáló hatszög alakú környezetvédelmi plakettet is.

Amennyiben a jármű sikeres vizsgát tett, de a forgalmi engedély nem érvényesíthető (mert pl. betelt) vagy a járműnek nincs forgalmi engedélye, vagy a járműnyilvántartásba vett adataiban változás következett be, akkor az időszakos vizsgálat után a kiállított Jármű Műszaki Adatlappal fel kell keresni a területileg illetékes okmányirodát az új forgalmi engedély kiállítása céljából.

Ha a jármű az időszakos vizsgálat követelményeinek nem felel meg, akkor a vizsgabiztos a forgalmi engedély érvényességi idejét nem hosszabbítja meg, illetve a forgalmi engedélyt - ha a jármű közúti forgalomban való részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár - érvényteleníti, és a rendszámtábláról az érvényesítő címkét eltávolítja.

Az időszakos műszaki vizsgálat hatósági díját a fent nevezett 91/2004. GKM rendelet határozza meg. A jogszabály alapján az időszakos vizsgálatra vonatkozó hatósági alapdíjakat az alábbi 1. sz. táblázat tartalmazza (amennyiben az adott jármű vizsgálata során egyéb vizsgálatra is szükség van, úgy az alapdíjon felül még egyéb fizetendő díj is lehetséges):


Motorkerékpár, továbbá ennek pótkocsija   4360 Ft
M1 kategóriájú jármű („személygépkocsi”), és az M1 és N1 kategóriájú járműhöz kapcsolható pótkocsi 16290 Ft
N1 kategóriájú jármű („könnyű tehergépkocsi”) 17090 Ft
N2 és N3 kategóriájú járművek („tehergépkocsik” és „vontatók”) valamint M2 és M3 kategóriájú járművek („autóbuszok”), továbbá ezek pótkocsijai 24950 Ft
Mezőgazdasági vontató, lassú jármű és ezek pótkocsijai   7760 Ft

1. sz . táblázat: Az időszakos műszaki vizsgálat hatósági alapdíjai

Forrás: nkh.hu


Márkafüggetlen autószerviz

NKH által kijelölt márkafüggetlen vizsgaállomás.


Személygépkocsik teljes körű szervizelése, javítása. Karosszéria javítás, fényezés, biztosítási ügyintézéssel.

Gépjármű vizsgáztatás azonnal, kedvező áron.

Eredetiségvizsgálat, bejelentkezés nélkül.


Fékhatásmérés, lengéscsillapító vizsgálat, computeres futóműállítás, fényszóró beállítás, motordiagnosztika.ISO 9001 Minőségbiztosítás, magas szakértelem!Hírlevél feliratkozás

Regisztráljon díjtalan hírlevél szolgáltatásunkra,

és mi időben elküldjük Önnek aktuális akciós ajánlatunkat, melyekkel készpénzt spórolhat!


Akciós ajánlatok csak regisztrált Ügyfeleknek!

 

Gépjármű javítási szolgáltatások

Gépjármű vizsgáztatás
Eredetiség vizsgálat
Autójavítás, szerviz
Autóvillamossági munkák
Karosszéria javítás
Gépjármű fényezés
Gumiszerelés, centírozás
Gépjármű diagnosztikaAktuális ajánlatunk

Csepel Autó-center kft. © 2012  |  Munkafelvétel: (1) 277-5500

Portálmotor: | InstantPortal 3.0 | On-line látogató: 1

FEL